Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Titanic utolsó túlélői  

99 évesen elhunyt Lillian Gertrud Asplund, a Titanic katasztrófájának utolsó amerikai túlélője - jelentette be 2006. május 7-én a massachusettsi egyházközösség, amely a temetési szertartást rendezi. Asplundot 99 évesen, szombaton érte a halál. A Titanic elsüllydésekor Lillian Gertrud Asplund ötéves volt. Apját és három fivérét vesztette el a szerencsétlenségben. Anyja és akkor négyéves öccse vele együtt túlélte a tragédiát.

                            

 Lillian Gertrud Asplund (1906. október 21. - 2006. május. 6.) 

 

A katasztrófa legutolsó túlélője, Milvina Dean, 96 éves és a londoni Southamptonban él. 7 hetes volt, amikor a Titanicon utazott. Édesanyja, Ettie, és bátyja Bert szintén megmenekült, de édesapja odaveszett. 1994-ben Milvina nyitotta meg az angliai Greenwitchben a Titaniccal kapcsolatos tárgyakból megrendezett kiállítást.                                                    

 

 

A Titanic roncsaiból készül a rozsdás óra

 

Elkészült a Romain Jerome Titanic-DNA nevű karórája, amely az elsüllyedt óceánjárónak állít emléket. A tematika a modell formavilágában és anyagválasztásában is megjelenik. 

Az órából 2012 darab készül, hiszen 2012-ben, a Titanic 100 évfordulóján tekintheti meg a nagyérdemű. 

Az óra számlapján egyébként több utalás is található a Titanicra. Az egyik ilyen a 9-esnél elhelyezett kis másodpercmutató, amit a hajó gőznyomás-kijelzője ihletett, illetve az acél mutatók, ezek ugyanis a tragédiát szenvedett hajó horgonyait idézik fel. 

Az óra árát még nem közölte a gyártó.

Íme pár kép:

                                          

 

     

 

 

2012-re megépül a Titanic II.

 

A 100 évfordulóra megépítik a Titanic hasonmását.  Hossza 320m és ereje 120000LE lesz. Ezen kívül csak technikai változtatásokat végeznek rajta, amelyeket a vízvonal alá rejtenek. Például nagyobb lesz a kormánylapát, valamint az orrészen is lesznek hajócsavarok. Mindkét oldalra szerelnek még egy-egy hullámtterelőt.  Biztosan lesznek a berendezésekben külömbségek, de ezt manapság már szabály írja elő.

Egy kép, hogy el tudjuk képzelni a Titanic II.-t:

 

Biztosítási csalás, vagy az évszázad egyik legnagyobb tömeggyilkossága?

A Tiitanic katasztrófája még ma is rengeteg embert foglakoztat, hiszen  2200 utasból 1513 vízbefulladt, vagy megfagyott a jeges vízben. De hogy mi is történt pontosan, miért kellett annyi embernek meghalnia? A rejtélyre, most talán fény derül.

1985-ben egy francia-amerikai kutatócsoport megtalálta a hajóroncsot 3962 méter mélységben, 600 km-re Új-Fundland partjaitól, de a felszínre hozott, mintegy 3600 relikvia sem segített a rejtély megoldásában. Robin Gardiner és Dan van der Vat kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az elsüllyedt hajó, nem a Titanic, hanem annak testvérhajója, az Olympic volt, és a cserére biztosítási csalás miatt került sor.

Milyen bizonyítékokat talált a szerzőpáros? Az óceánjáró tulajdonosa, a milliárdos John Pierpont Morgan az utolsó pillanatban mondta le az utazást, arra hivatkozva, hogy gyengélkedik. Ám a katasztrófa után az újságírók egy üdülőhelyen találtak rá szeretője társaságában és a legjobb egészségnek örvendett. Tervével ellentétben nem szállíttatta a hajó New York-ba műkincseit. Legközelebbi barátai is visszaléptek az úttól. Vajon miért? 

                                       

                                  J. P. Morgan                       E. J. Smith 

Amikor a hajó Belfastból elindult, tűz ütött ki a 6-os számú kazánban, és nyolc nappal később, amikor az utasokat felszedve elindult Southamptonból, a tűz még mindig égett. Miért nem oltották el? Hivatalos adatok vannak arra vonatkozóan, hogy Smith kapitány - aki korábban az Olympic parancsnoka volt, a tengeri és az éghajlati viszonyokhoz mérten túl nagy sebességet diktált. Tette ezt annak ellenére, hogy más hajóktól figyelmeztetéseket kapott jéghegyek jelenlétéről. A hajó 41 kilométer/óra sebességgel ütközött a végzetes jéghegynek, amely 91 méteres rést vágott az oldalában. A víz pillanatok alatt elárasztott öt vízzáró rekeszt. A kapitány az információ vétele után húsz percig várt, és csak ekkor intézkedett. Miért? A szerzők szerint a nyomozás felületes volt, a hajótársaság pedig megvesztegette a tanúkat.

Gardiner szerint mégsem tömeggyilkosok összeesküvéséről volt szó, hanem egy rettenetesen rosszul sikerült csalásról. A tervet egy évvel korábban eszelték ki, amikor az Olympicot alaposan megrongálta a brit haditengerészet egyik hajója. A Royal Navyí nem fizetett a tetemes kárért, és ez nagy érvágás volt a White Star számára, amelynek abban az időben erős konkurenciával kellett szembenéznie. A hajót a társaság úgyahogy rendbe hozta, felcserélte a Titanickal, és elsüllyesztésével akart hozzájutni a Titanicra kötött egymillió fontos biztosításhoz. (Ez mai árfolyamon 80 millió eurót ér). Az utasokat egy, a közelben tartózkodó hajó vette volna fel. De ez a hajó mégsem érkezett meg - újabb rejtély.  

Gardiner szerint az összesküvés ma is folyik, különben miért tűnt volna el annyi eredeti fénykép. Közben más elméletek is napvilágot láttak a Titanic pusztulásáról. A brit Channel Four dokumentumfilmje szerint nem a jégheggyel való összeütközés volt végzetes, hanem az a bizonyos kazántűz, amely robbanáshoz vezetett az ütközés után, és ez valósággal meglékelte a hajót. A hajóroncsot, amit mindeddig nem tudtak kiemelni, csak különleges búvárkamerákkal cserkésztek be, még számos titkot rejt. Az okkultizmus hívei felfedeztek egy olyan, 1898-ben írt könyvet, amely egy Titan nevű hajó jéghegy-katasztrófájáról szólt, és az óceánjáró leírása is tökéletesen ráillett a Titanicra.  

Ám az elmélet teljes mértékben cáfolható az Olympic és a Titanic közötti, jól dokumentált fizikai különbségekkel. Továbbá nincs a hajótestnek olyan része, ahol ne a Titanic azonosítója, a 401 szerepelne. Ráadásul az évek múltán az Olympicról több száz tárgyat árvereztek el - a hajót 1935-ben ítélték szétbontásra. Az Olympicról származó minden egyes tárgy az Olympic azonosító számát, a 400-ast viselte.

Így most mindenki választhat, kinek higgyen. Nem lesz könnyű dolga!

 

 

 

 

Nyilvános a Titanic utaslistája!

 

Az utaslistát eddig csak a brit Nemzeti Archívumban lehetett látni London dél-nyugati részén 34 dobozban. A tragédia évfordulója alkalmából döntöttek úgy, hogy a nagyközönség rendelkezésére bocsátják, mivel így talán egyesek rábukkannak olyan rokonokra, akikről eddig nem tudták, hogy elhagyták hazájukat. A weboldalon egy hétig ingyen, majd azután előfizetés fejében lehet a listát megtekinteni. Az utaslista egyébként nemcsak neveket tartalmaz: egyebek mellett azt is meg lehet tudni, hogy hányan és milyen osztályon, meddig és hova akartak hajózni.

A weboldal címe, ahol az utaslista található: findmypast.com - kattitntással megjelenik!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

dffs

(dwd, 2009.09.26 15:23)

Az utaslistát eddig csak a brit Nemzeti Archívumban lehetett látni London dél-nyugati részén 34 dobozban. A tragédia évfordulója alkalmából döntöttek úgy, hogy a nagyközönség rendelkezésére bocsátják, mivel így talán egyesek rábukkannak olyan rokonokra, akikről eddig nem tudták, hogy elhagyták hazájukat. A weboldalon egy hétig ingyen, majd azután előfizetés fejében lehet a listát megtekinteni. Az utaslista egyébként nemcsak neveket tartalmaz: egyebek mellett azt is meg lehet tudni, hogy hányan és milyen osztályon, meddig és hova akartak hajózni.

titanic cool

(baliso@citromail.hu, 2009.07.12 17:22)

naon jó film de naon naon jó síros de naon meg a zenéje is és szép is de naon naon sajnálom akik meghaltak nyugodjanak békében és tiszta hihetetlen 2 en életbe maradtak 90 valahány évig na szóval ennyit akartam írni syasztok ildikó

cubocska95@citromail.hu

(titanicfan 95, 2009.06.28 21:07)

hihetetlen h egy nagyon szép útra mész rengeteg gyerekkel és a rokonok a kikötöben várnak és várnak de te nem jössz!! a hajó nem jön be a kikötöbe hiába is vársz! pár év mulva megjelenik az újságban! : a titanic elsüllyedt! 2707 utas és 207 túlélő! a túlélők megérkeztek de nem látod a rokonaidat! meghaltak! nincsenek többé! odavesztek a szomorú tragéédiában! a titanic emlék! ezt az emléket a tenger őrzi!és csakis a tenger tudja hogy mi is történ valójában! mert a tenger ott volt mikor elsüllyedt és elnyelte azt! szörnyű!szinte abból a 207 túlélőből alighanem 2009-ben 1-2 ember maradt éledben! talán már nem is él senki aki ott volt a titanicon!és nem tudja elmesélni milyen egy hihetetlen volt a süllyedő hajón lenni és mégis túláélni!

Helo

(Yube, 2009.02.23 19:58)

Nagyon szep ez a titanik es nagyon vagesz nagyon szeretem mert kellemes es egyben siros is!Ez egy jo film nagyon szepen megcsinaltak es osszeallitottak!Dicserem a filmezot a filmrendezot es a tobbieket akik hozza jarultak ehez!Persze Celine Diont is aki nagyon szepen enekli el ezt a megemlekezo dalt!!!!Szeretem oket es nagyon de nagyon dicserem a szereploket is!!!!!!!Nagyon coool:X:X:X:X:X:X Imadom!!!!!!!!!!

TITANIC

(kriszti, 2008.12.08 20:54)

nemsemmi ha azért úgy belegondolunk milyen rosszlehettett annak aki meghalt én sajnálom őket pedig milyen szép volt az a hajó